زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

پیروی از راه خدا (قرآن)





کسانی که راه خدا یعنی دین الهی را بپیمایند، به آنها وعده بهشت داده شده.


۱ - پیروی کردن از راه خدا



پیروی از راه خدا، از موجبات راهیابی به بهشت است.
... فاغفر للذین تابوا واتبعوا سبیلک وقهم عذاب الجحیم• ربنا وادخلهم جنت عدن التی وعدتهم... «فرشتگانی که حاملان عرشند و آنها که گرداگرد آن (طواف می‌ کنند) تسبیح و حمد پروردگارشان را می‌ گویند و به او ایمان دارند و برای مؤمنان استغفار می‌ کنند (و می‌گویند:) پروردگارا! رحمت و علم تو همه چیز را فراگرفته است پس کسانی را که توبه کرده و راه تو را پیروی می‌ کنند بیامرز، و آنان را از عذاب دوزخ نگاه دار!
پروردگارا! آنها را در باغهای جاویدان بهشت که به آنها وعده فرموده ‌ای وارد کن، همچنین از پدران و همسران و فرزندانشان هر کدام که صالح بودند، که تو توانا و حکیمی!»

۱.۱ - دعای فرشتگان


گفتار فرشتگان این است که می‌ گویند: " پروردگارا رحمت و علم تو همه چیز را فرا گرفته (تو از گناهان بندگانت با خبری و نسبت به آنها رحیمی) خداوندا! آنها را که توبه کرده ‌اند و از راه تو می‌ روند ببخش و بیامرز و آنها را از عذاب دوزخ نگاه دار (ربنا وسعت کل شی ء رحمة و علما فاغفر للذین تابوا و اتبعوا سبیلک و قهم عذاب الجحیم).
این سخن از یک سو به مؤمنان می‌ گوید تنها شما نیستید که عبادت خداوند می‌ کنید، و تسبیح و حمد او را می‌ گوئید، قبل از شما مقرب‌ترین فرشتگان خداوند و حاملان و طواف کنندگان عرش خدا حمد و تسبیحش می‌ گویند.
از سوی دیگر به کفار هشدار می‌ دهد که ایمان آوردن یا نیاوردن شما مهم نیست، خدا نیازی به ایمان کسی ندارد آن قدر فرشتگان او حمد و تسبیحش می‌ گویند که به تصور نمی‌ گنجد، تازه به حمد و تسبیح آنها نیز احتیاجی ندارد.
و از سوی سوم به مؤمنان آگاهی می‌ دهد که شما در این جهان تنها نیستید- هر چند در محیط زندگی خود در اقلیت باشید- نیرومندترین قدرتهای غیبی عالم و حاملان عرش پروردگار پشتیبان شما و دعاگوی شما هستند، پیوسته از خداوند بزرگ می‌ خواهند شما را مشمول عفو و رحمت گسترده اش قرار دهد، از خطاهایتان در گذرد، و از عذاب دوزخ نگاهتان دارد.

۱.۲ - پیروی از دین خدا


" فاغفر للذین تابوا و اتبعوا سبیلک و قهم عذاب الجحیم" حرف" فا" که بر سر این جمله آمده، می‌ فهماند که جمله فرع و نتیجه ثنایی است که در جمله قبلی کرده، و خدا را به سعه علم و رحمت ستودند. و مراد از راهی که مؤمنین از آن پیروی کردند، همان دینی است که خدا برای آنان تشریع کرده، و آن دین اسلام است. و پیروی دین اسلام عبارت است از اینکه عمل خود را با آن تطبیق دهند. پس مراد از"توبه" این است که با ایمان آوردن به طرف خدا برگردند.
و معنای جمله این است که: خدایا حال که رحمت و علم تو واسع است، پس کسانی را که با ایمان آوردن به یگانگی تو و با پیروی دین اسلام، به سوی تو برگشتند، بیامرز و از عذاب جحیم حفظشان فرما. و این همان غایت و غرض نهایی از مغفرت است. " ربنا و ادخلهم جنات عدن التی وعدتهم... "

۲ - پانویس


 
۱. غافر/سوره۴۰، آیه۷.    
۲. غافر/سوره۴۰، آیه۸.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۰، ص۲۹.    
۴. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۷، ص۴۶۸.    


۳ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پیروی از راه خدا».    


رده‌های این صفحه : اطاعت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.